Ayurveda och mat

Om dieten är fel, är medicinen inte till nytta; om dieten är korrekt behöver du inte använda medicin. Låt rätt mat vara din medicin!

Som ett naturligt läkemedelssystem accepterar Ayurveda att kost kan främja allmän hälsa och både förebygga och bota sjukdomar. Ayurveda är ett sätt att omfamna mat som livgivande energi, och ett sätt att förstå hur din individuella natur och påverkan runt dig bestämmer hur väl din mat kommer att tjäna dig. Ayurveda förklarar att dina kostbehov och din matsmältning påverkas av naturens rytmer och de förändringar som uppstår i ditt liv. Att leva en Ayurveda-livsstil är att göra livsmedelsval som inte bara baseras på din ursprungliga Dosha utan enligt matens kvalitet, den aktuella säsongen och din plats. Grunden för Ayurveda-näringen bygger på tanken att du är resultatet av vad, när, var, hur och varför du äter.

Som en övning baserad på vetenskap och anda uppmuntrar Ayurveda dig att förbereda och äta din mat i en lugn, kärleksfull och trevlig miljö; och hälsar din mat med vördnad och erkänner dess källa med tacksamhet. De bestående principerna i Ayurveda uttrycker vackert den viktiga naturen att äta medvetet och tacksamt som en väg att leva hälsosamt och lyckligt. Den viktigaste principen i Ayurvedadiet är att maten är färsk, naturlig, säsongsbetonad, så ofta som möjligt lokal och slutligen anpassad.

Ayurveda föreslår att alla sex smaker ingår i varje måltid i Dosha-balanseringsförhållanden som hjälper din hjärna och kropp att kommunicera på ett sätt som hjälper effektiv matsmältning och gör dig nöjd. Att inkludera alla sex smaker är ett utmärkt sätt att integrera ayurvedisk diet i din livsstil och samtidigt förbättra din hälsa. Korrekt matsmältning leder till god assimilering av näringsämnen och nöjdhet minskar matbehov och överätning. I allmänhet, varje gång du går emot din egen natur eller faller ur harmoni med naturlagen kommer din matsmältning att återspegla det och skapa störningar i metabolisk process.

Ayurveda lägger stor vikt vid matsmältningen eller Agni och säger att närande mat kommer att ha minimal effekt på kroppen om matsmältningen inte är balanserad. Agni är avgörande för att smälta och förvandla mat till cellnäring. Matsmältningen kan vara svag, stark eller oregelbunden, beroende på din kroppstyp eller obalanser: Om din matsmältning är svag eller tråkig och du äter för mycket mat eller mat som är för tung för matsmältningssystemet, kommer det att bilda osmält saker i systemet. När Agni fungerar fel kommer det gradvis att leda till ackumulering av toxiner som produceras av osmält mat (ama) som leder till sjukdom. När den väl har bosatt sig i ett visst område blir ama reaktivt med tiden och blandar sig med subdoshas, ​​dhatus (kroppsvävnader) eller malas (avfallsprodukter som urin). När det kombineras med dessa delar av fysiologin blir det amavisha, en mer reaktiv, giftig typ av ama.

Den logiska principen är att matsmältningen eller Agni omvandlar intagen mat till de nödvändiga grundelementen för cellerna. När Agni inte är balanserad kommer inte den intagna maten att omvandlas till cellulära näringsämnen. Cellabsorption och eliminering påverkas också och orsakar därmed sjukdomar och ”blockerar” matkanaler. Mängden och typen av mat som lätt kan smälta beror på matsmältningsförmågan. Matvanor och konsumtion av mat måste anpassas efter matsmältningstyperna. Matsmältningen förändras också med säsongsförändringar och om kosten inte justeras med livsstils- och väderförändringar kan kroppen producera sjukdomar. En oregelbunden daglig rutin kan också störa matsmältningen vilket orsakar sjukdomar och mental, emotionell och fysisk stress kommer också att påverka matsmältningen.

Enligt Ayurveda finns det inget vanligt receptrecept, eftersom dieter baseras på kroppens konstitution och det är tillrådligt att basera dagliga dieter kring hälsosam mat. Enligt Ayurveda måste varje individ ha olika näringsmetoder baserat på ålder, livsstil, klimat, hälsoförhållanden och viktigast av allt kroppskonstitution – och därigenom erbjuda individuell näring. Ayurvedaprinciperna, även om de är komplexa och djupa, är också holistiska och logiska och stöds av flera vetenskapliga studier som styrker de medicinska värdena för växter och mat och skapar ”hälsokost”.

Att ignorera lagar om korrekt levnad som resulterar i ackumulering av gifter i kroppen, resulterar förutsägbart i sjukdom. Ayurveda föreskriver en individualistisk inställning till kost- och livsstilspraxis som främjar hälsa och livslängd. Ayurveda kost- och rengöringsmetoder är bland de enklaste men mest djupt effektiva i världen. Genom att identifiera din dosha och tillämpa de levnadsprinciper som föreskrivs av både de gamla Rishis och moderna Ayurveda-utövare kan du återställa din hälsa och ha en god livslängd.

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *